Afise romanesti interbelice
http://art-historia.blogspot.com/2011/10/afise-romanesti-interbelice.html
Inca de acum mai bine de un an, am avut ocazia sa admir si sa fotografiez o mica colectie speciala, de afise vechi din colectiile Cabinetului de stampe ale Academiei Romane. Am facut o selectie ale celor mai frumoasesi mai reprezentative, fiind interesat in mod special de cele interbelice, datorita stilului grafic si al fonturilor moderniste si art-deco folosite. In afara de acestea am mai adaugat in aeasta selectie si doua alte afise din alte epoci; primul, o reclama de prin 1900 la berea Luther (azi, fabrica Grivita de la Gara Basarab), cu o grafica si o compozitie stufoasa si spectaculoasa, multiplicata in procedeu lithografic si alta din primii ani ai "democratiei populare", cu o grafica, de asemenea, foarte caracteristica epocii (realism socialist).
Le-am impartit pe subiecte...
Pentru inceput ne atrag atentia afisele turistice care promoveaza litoralul romanesc, in special Mamaia, Constanta si Techirghiol
Un interesant afis ce face publicitate Orient-Expresului pe zona Constanta-Constantinopole
Foarte interesante sunt afisele de promvare a strandurilor bucurestene Lido si Kiseleff, ambele inchise in prezent. Strandurile si piscinele sunt una din problemele cele mai grave - prin lipsa lor - ale actualului Bucuresti. In anii '30 s-au deschis in Capitala cateva stranduri, extrem de modern dotate, care au functionat cu succes pana catre zilele noastre.
Excelent afis modernist cu imaginea castelului Peles. Remarcati folosirea "brandului" Carpati, atunci, ca si acum...
Suntem in plin razboi iar afisele prpagandistice sunt extrem de prezente. Astfel, doua afise ne prezinta Armata Romana eliberatoare (suntem in plina Campanie din Est), iar una "raiul bolsevic" pe care romanii urmau sa il cunoasca nemijlocit in scurt timp...
Printre castigurile de la Loterie se afla si radiouri, mari cat un dulap...
Reclama la Libraria "Alcalay" aflata pe coltul Bd Elisabeta/Calea Victoriei la parterul Grand Hotel de Boulevard.. Vedem, in dreapta, tramvaiul care circula pe Bd Elisabeta.
Un minunat afis la Berea Luther, datand de la inceputul seclului 20.