Published On:luni, 6 februarie 2012
Posted by Unknown
Van Gogh
Celebrul pictor universal Vincent van Gogh a avut o viata tulburatoare, plina de cosmaruri, uneori, imposibil de redat in cuvinte, care a facut subiectul a numeroase filme, carti, eseuri etc. Arderea sa vulcanica nu poate fi asemuita cu a nici unui artist plastic din istoria picturii universale. Marele Van Gogh s-a nascut la sfarsitul lunii martie, 1853, in Zundert (Olanda) si a murit la sfarsitul lui iulie 1890, in Franta, la doua zile dupa ce s-a impuscat. Desi a trait numai 37 de ani, a lucrat pana la dementa, iar picturile sale sunt dintre cele mai apreciate din istoria artei.
Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi.
A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei Van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar Van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise.
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe . Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte.
Cea mai mare parte din lucrarile pictorului olandez, peste 70, sunt pe simezele galeriei Bernheim-Jeune din Paris. Altele sunt in colectii particulare de pe intreg mapamondul si nu putine lucrari au fost furate, falsificate si vandute ca fiind originale. S-a creat un fel de „industrie“ (falsificatori) van Gogh, din care traiesc o multime de hoti „elitisti“. In toata viata, legendarul pictor nu a vandut decat o singura lucrare. In prezent, panzele sale valoreaza zeci si sute de milioane de dolari. In 1987, la o casa de licitatie, un tablou din seria „Floarea-Soarelui“ s-a vandut cu 40 de milioane de dolari.
La inceput, inainte de a se dedica vocatiei de pictor, van Gogh si-a castigat existenta destul de greu. A fost vanzator de lucrari plastice intr-o galerie de arta, profesor de limbi straine, vanzator de carti, intrucat mama sa provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta. Neimpacat cu sine, s-a intors acasa si a gandit ca e bine sa calce pe urmele tatalui sau care era preot protestant. Studiile teologice i-au parut cumplite. A renuntat. Insa, pentru putin timp a fost evanghelist printre minerii belgieni. Saracia zonei miniere si a minerilor l-au impresionat, l-au hipersensibilizat. O saracie care eclipsa mizeria cartierelor londoneze pe care o cunoscuse mai inainte. Suferea enorm si incerca sa fie cat mai aproape de napastuiti. Si-a vandut toate lucrurile si s-a mutat intr-o casa tenebroasa, langa saracii lui.
http://piatza.net/van-gogh/