Headlines
Published On:sâmbătă, 18 februarie 2012
Posted by Unknown

Aurul divin

 In societatile precolumbiene, timp de trei milenii, aurul a fost asociat, dincolo de valoarea estetica, credintei, legaturii cu divinitatea, respectului fata de semeni. Incasii din Peru comparau aurul cu "lacrimile Soarelui", in vreme ce aztecii din Mexic il asociau dejectiilor divine. Cele doua populatii aveau insa si viziuni comune asupra acestui metal pretios, cum ar fi, de pilda, cea a eternitatii (valoarea sa comerciala era exclusa). Culoarea si stralucirea sa invocau divinitatea solara, puterea absoluta din lumea de dincolo care se afla la originea vietii, dar si o serie de zei secundari, in timp ce argintul era asociat Lunii si divinitatilor feminine care simbolizau fertilitatea, dar care erau legate de "lumea de jos", a defunctilor, si de originea metalelor pretioase.

Un spectru al semnificatiilor si al actiunilor celor doua astre care nu era foarte clar configurat si care poate da nastere la unele confuzii. Si aceasta, probabil, din cauza faptului ca marturiile incluse in cronicile spaniole scrise intre 1517-1697, nu au fost perfect intelese sau sistematizate.

Unde si cum exploatau indienii aceste minereuri pretioase?

Informatiile legate de localizarea zacamintelor de aur din America precolumbiana si de identificarea procedeelor de extractie sunt putine si lacunare. Ele provin din cronicile spaniole din perioada coloniala, secolele XVI-XVII, in care autorii descriau obiceiurile si credintele locuitorilor. Putine randuri se refera la denumirea locurilor din care se extrageau metalele si la cele in care se practica metalurgia.

Aurul era cautat in special in nisipurile din aluviunile raurilor, trecute prin site, in care apareau sub forma de firicele sau pepite. Exploatarea minelor cu puturi verticale va debuta dupa sosirea spaniolilor (unele filoane de cuart aurifer aflate la mica adancime ar fi fost exploatate inainte).

Populatiile precolumbiene au reusit sa descopere proprietatile fizice si mecanice ale aurului si sa-l prelucreze. Cel mai vechi obiect mestesugit e un colier din margele tubulare din aur datand din anii 2200 i.Hr., descoperit in 2008 intr-un mormant din regiunea Puno (Peru). In partea centrala a continentului, prelucrarea aurului ar fi debutat mai tarziu, spre anii 800 i.Hr., dupa ce s-au stabilit contacte cu populatiile din sud. O ipoteza formulata dupa descoperirea unor obiecte din aur in morminte, singurele, probabil, care nu au fost furate sau care nu au intrat pe mana conchistadorilor.

Cele doua metale pretioase au dat nastere si unor credinte animiste. De pilda, pe teritoriul Columbiei, aurul era considerat o fiinta vie cu cicluri de viata identice cu cele ale omului, animalelor si plantelor. Printre metalele pretioase, un loc important il ocupa arama, a carei culoare, batand spre rosu, evoca sangele victimelor sacrificate in cadrul ritualurilor religioase, oferit zeilor. (Va urma)

DORIN MARAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9247/30/

About the Author

Posted by Unknown on 12:26. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 12:26. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "Aurul divin"

Leave a reply

    Blog Archive