AEROGRAFIE
Istorie
Design
Unele aerografe folosesc presiuni joase, in jur de 20 psi pe cand altele utilizeaza presini mai ridicate, in jur de 30-35 psi. Pistoalele de vopsit folosite la vopsirea automobilelor necesita presiuni de 100 psi su mai mult pentru putea pulveriza culoarea mai “groasa” folosint mai putin diluant. Acestea au capacitatea de a aplica un strat mai gros de culoare intr-un timp scurt pe o arie mai larga. Totusi anumite pistoale de vopsit numite “High-Volume Low-Pressure (HVLP)” sunt concepute sa pulverizeze aceasi cantitate mare de culoare fara a necesita presiuni sporite.
Tipuri de aerografe
Aerografele se clasifica in functie de trei caracteristici. Prima este actiunea pe care utilizatorul o efectueaza pentru a declansa fluxul de culoare, cea de-a doua este mecanismul prin care aerograful este alimentat cu culoare si cea de-a treia este in functie de punctul in care aerul si culoarea se amesteca.
Tragaciul
Cele mai simple aerografe functioaneaza cu un mecanism cu simpla actiune, mecanism in care apasarea tragaciului pemite atat aerului cat si culorii sa circule prin corpul aerografului, pulverizand culoarea pe suprafata dorita. In general cele mai ieftine aerografe sunt cele cu simpla actiune.
Aerografele “double action” separa functia prin care este eliberat aerul de cea prin care se ellibereaza culoarea, astfel incat prin apasarea tragaciului se elibereaza un flux de aer iar prin miscarea acestuia catre capatul opus duzei se dozeaza fluxul de culoare. Majoritatea aerografelor utilizeaza sistemul “double action”, acesta oferind un mai mare control utilizatorilor.
Alimentarea
Aerografele pot fi alimentate cu respectivul lichid prin gravitatie dintr-un rezervor situat deasupra aerografului, sau prin absorbtie dintr-un rezervor situat sub corpul aerografului sau lateral.
Punctul de amestec
Aerografele pot fi “cu amestec” intern sau extern. In primul caz amestecul dintre culoare si aer se realizeaza in corpul aerografului realizand o pulverizare mai fina a culorii. In cazul aerografelor cu ametex extern aerul iese din aerograf inainte s aintre in contact cu vopseaua, fapt care duce la realizarea unui amestec mai putin fin. Aerografele cu amestec extern se folosesc de regula pentru acoperirea unor zone mai largi si in cazul folosirii unor fluide mai vascoase.