Curiosity se apropie de Marte
Pe 5 august 2012, roverul cu masa de peste 900 kg Curiosity va ajunge pe Marte, în cadrul celei mai importante și celei mai costisitoare misiuni NASA către Planeta Roșie.
Călătorind prin Sistemul Solar cu peste 20.000 km/h, Curiosity se va „izbi” de atmosfera marțiană pentru a-și încetini coborârea. Apoi, o parașută se va deschide având același scop, înainte ca sonda purtătoare a roverului să îl coboare spre solul marțian printr-un cablu iar, în finalul coborârii, după desprinderea de sondă, Curiosity să-și lanseze retro-proiectoarele pentru a se așeza gentil pe suprafața planetei. După ce roverul va amartiza cu succes, sonda va izbucni într-o ultimă sforțare pentru a se prăbuși la o distanță sigură față de laboratorul mobil.
Deși nu sună complicat, întreg procesul implică eforturi monumentale și, din pricina distanței, în momentul când specialiștii NASA vor primi confirmarea că Curiosity se pregătește să penetreze atmosfera lui Marte, roverul se va afla deja la destinația finală, întreg sau distrus. Întârzierea este posibilă din cauza intervalului de timp necesar semnalului radio să călătorească de la Marte pe Terra (circa 15 minute dus).
Înalt de 2,15 m, lat de 2,75 m și lung de 3,05 metri, roverul este echipat cu o gamă impresionantă de dispozitive care ne vor ajuta să ne înțelegem mai bine planeta vecină și chiar vor confirma prezența unor forme de viață antice. Desigur, dacă totul va decurge conform planului.
stiintasitehnica.com