Orasele subpamantene ale faraonilor

Orasul de sub nisipuri
La mica distanta de locul unde arheologul Andrew Collins a efectuat sapaturi, in vara anului trecut, in urma cu cinci ani un alt arheolog, americanul Mark Lehner, realiza o alta descoperire de exceptie: ruinele unui oras stravechi, ce ar fi fost locuit, sustinea el, de catre constructorii piramidelor. Orasul smuls nisipurilor este o dovada ca inca din acea perioada, civilizatia urbana aparuse in Egiptul de Jos, pe valea Nilului – faptul ca avem de-a face cu un oras si nu cu un sat mai rasarit rezida si din aceea ca aici s-au gasit primele strazi pavate cunoscute pana acum in Orientul Apropiat! „Era un oras in toata regula, intins pe circa jumatate de kilometru, cu case, mori, brutarii, ateliere de prelucrat cuprul si piatra”, spune Lehner. Dar cea mai importanta descoperire este cea a unei cladiri impozante, despre care cercetatorii cred ca ar fi fost un palat. „Sunt de parere ca aici era un fel de resedinta temporara a faraonului, care venea periodic sa supravegheze munca la ridicarea piramidei. O munca imensa, care necesita, dupa cum descoperirea noastra a dovedit-o, eforturile a zeci de mii de lucratori”, este de parere Lehner.
Lilieci si paianjeni veninosi
Collins a fost intrigat de descoperirea colegului sau de peste Atlantic si a pornit de la premisa ca o asemenea logistica ar fi putut fi folosita pentru un complex arhitectural mult mai vast decat piramidele propriu-zise. „Mi-am dat seama ca piramidele sunt doar partea vazuta a aisbergului si am inceput sa fac sapaturi pe cont propriu. Am descoperit in cele din urma, sub patul de calcar pe care se inalta piramidele de la Gizeh, un imens sistem de tunele, grote si incaperi subterane. Aici se afla lumea ascunsa a faraonilor, populata acum de lilieci si de paianjeni veninosi, care strajuiesc parca intrarea in acest taram subteran”, precizeaza Andrews, autorul cartii „Sub Piramide”, ce urmeaza sa apara la Londra, la inceputul acestei veri si se anunta deja un best-seller. Britanicul dezvaluie ca a depistat intrarea in misterioasa lume subterana dupa ce a citit memoriile, aproape complet necunoscute, ale unui explorator din secolul XIX.
Previziunile insistentului Caviglia
„In memoriile sale, consulul general britanic Henry Salt povesteste cum a investigat un sistem subteran de catacombe, nu departe de piramide, in compania aventurierului italian Giovanni Caviglia. Acesta a fost primul cercetator al piramidelor care a sustinut ca in piramida lui Keops se afla camere secrete, pe care cercetatorii moderni le cauta si astazi. Din cauza insistentei sale, Caviglia a fost in cele din urma expulzat de autoritatile egiptene, pentru ca devenise deranjant”, scrie Collins.
Cine rade la urma rade mai bine
Potrivit lui Collins, grotele ar fi fost anterioare piramidelor, ele putand genera impulsul pentru construirea deasupra acestor superbe monumente, dar inspirand in acelasi timp si credinta vechilor egipteni intr-o lume subpamanteana. „Textele funerare antice fac numeroase referiri la existenta unei lumi subterane, in vecinatatea piramidelor de la Gizeh. Pana acum se credea ca este vorba despre o referire metaforica, dar de fapt lumea aceasta este reala si galeriile gasite de noi o dovedesc. Sa nu uitam ca Gizeh era cunoscuta odinioara drept Rostau, ceea ce inseamna „gura galeriilor”, o referire, fara doar si poate, la intrarea in reteaua de tuneluri de sub platou. Afirmatiile lui Collins au starnit valva in lumea egiptologilor.
GABRIEL TUDOR