Published On:miercuri, 23 martie 2011
Posted by Unknown
Vapori de apa in afara sistemului nostru solar
Pentru prima oara, a putut fi analizata atmosfera unei super planete – GJ 12146 – de catre o echipa de astronomi americani. Explorarea lumilor extraterestre a mai trecut o etapa importanta dupa ce o echipa de astronomi a monitorizat aceasta exoplaneta, descoperita in urma cu 1 an, aflata la 40 de ani-lumina de noi in Constelatia Ophiucus, avand un diametru de 2,6 ori mai mare decat cel al Terrei si o masa de 6,5 ori mai importanta. GJ 12146 se inscrie in categoria planetelor cunoscute si sub denumirea de super-Terra, corpuri celeste intermediare intre Terra si Neptun.
De cateva luni, cercetatorii de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian au scrutat exoplaneta – cu VLT, cel mai mare telescop european instalat in Chile – care se roteste in jurul acesteia sale, de mici dimensiuni, in 38 de ore. In momentul in care trece prin fata acesteia, (privita de pe Terra) atmosfera sa care filtreaza lumina slaba a stelei, poate fi usor observata.
Analizand aceasta lumina, s-a putut reconstitui spectrul infrarosu al atmosferei planetei. O munca migaloasa, avand in vedere faptul ca aureola fina a atmosferei nu filtreaza decat o infima cantitate de lumina. In final, astronomii au descoperit o atmosfera constituita in cea mai mare parte din vapori de apa, amestecati probabil cu hidrogen molecular.
Aceasta prima analiza a atmosferei unei super-Terra, constituie un pas important in studiul indepartatelor lumi necunoscute, pline de exoplanete care-i incita pe cercetatori. Exoplanetele, necunoscute in sistemul nostru solar, a caror masa e de pana la 10 ori mai mare decat cea a Terrei, nu sunt nici gazoase, nici alcatuite exclusiv din roca ele continand, pe langa aceasta, in mare parte, gheata. Unele dintre ele, mai apropiate de soarele lor, au o temperatura la suprafata estimata la 200sC, un infern in care orice forma de viata e imposibila.
DORIN MARAN
DORIN MARAN