Headlines
Published On:duminică, 9 octombrie 2011
Posted by Unknown

Actualitatea arheologica


 Datare controversata
O echipa de cercetatori din SUA, Germania, Canada si Franta a revenit in situl preistoric din Ferrassio (Dordogne, Franta) unde, in urma cu un secol au fost exhumate oseminte ale unor oameni de Neandertal apartinand unui barbat, unei femei, unei adolescente si unor nou-nascuti. In urma datarii, li s-a atribuit o vechime de 45.000 de ani, o estimare controversata care impune redatarea osemintelor, considerate a fi mult mai vechi. Si asta pentru ca in situl Roc de Marsal din aceeasi regiune, aceasta echipa de cercetatori internationala a procedat la datarea unor oseminte umane ale unor oameni de Neandertal, vechimea estimata fiind de 70.000 de ani. In procedura de datare (care va fi utilizata si in cazul osemintelor din Ferrassie) s-a recurs la luminiscenta prin stimulare optica si termoluminiscenta.
Bizantul naval
In timp ce efectuau lucrari in cadrul proiectului Marmara pentru realizarea unui tunel sub apele Bosforului, care sa lege Europa si Asia de Istanbul, o echipa de muncitori a depistat intr-un loc din tarmul occidental al marii Marmara o epava cu o lungime de 5 metri, din secolul V d.Ch., pe care au degajat-o cu toata incarcatura sa, in special amfore din lut, o buna parte din ele fiind intacte. Ambarcatiunea se alatura altor 35 descoperite in aceasta zona, datand din secolele V-IX d.Ch. Din anul 2004, in cateva puncte de lucru ale viitorului metrou subteran au fost decoperite vestigii ale unui port din vremea imparatului roman Teodosiu I (379-395), aba-ndonat in secolul XI si acoperit de-a lungul timpului de aluviunile fluviului Lycos. Este vorba de cel mai mare sit arheologic naval din lume. Toate vestigiile vor fi expuse intr-un muzeu urias care va fi construit pana in 2014.
Captivi maiasi
In situl arheologic La Tonina din sudul statului Chiapas (Mexico) au fost degajate din pamant doua superbe statui din piatra ornate cu hieroglife in zona pieptului si a soldurilor, cu o inaltime de 1,5 metri. Statui ce reprezinta doi prizonieri maiasi din Copan, o cetate importanta ai carei locuitori s-au aflat in conflict cu razboinicii din La Tonina intre anii 688 si 714.
Sunete biblice
O echipa de arheologi de la Universitatea din Haifa a descoperit in timpul sapaturilor efectuate intr-un sit apropiat de Ierusalim, in sedimentele unui vechi canal, un clopotel din aur vechi de 2000 de ani. Astfel de cornamente si consemnate in Biblie, erau cusute pe roba marelui preot. In Exod apare o descriere a vesmantului preotului Aaron, impodobita cu clopotei din aur. Obiectul descoperit recent dateaza din perioada celui de-al Doilea Templu (intre secolul VI i.Ch. si secolul I d.Ch.).
DORIN MARAN

About the Author

Posted by Unknown on 12:57. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 12:57. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "Actualitatea arheologica"

Leave a reply

    Blog Archive