Headlines
  • The Millionaire Tour (2012) (NT)

CREEP – METROUL MORTII

19 Aug 2012 / 0 Comments

In filmul online ‘Creep’(2004) actiunea incepe intr-o gara de metrou. E noapte tarzie si Kate (Franka Potente) se intoarce acasa de la o petrecere. Dar in timp ce asteapta metroul, ea realizeaza ca usile au fost incuiate peste noapte si ca este blocata in subteran.In timp ce este atacata de un cole

Read More...

CARTI ONLINE
MISTERELE LUMII

„Fie lovim Ploieştiul, fie murim încercând s-o facem”

Misiune strategică a aviaţiei americane de bombardament, operaţiunea „Tidal Wave” (Valul nimicitor), de la 1...

Suprafata Lunii va fi analizata in vederea descoperirii semnelor unor civilizatii extraterestre demult disparute

Suprafata Lunii va fi analizata in vederea descoperirii semnelor unor civilizatii extraterestre demult dispa...

TEATRU RADIOFONIC

În vreme de război de I. L. Caragiale

” -M-a trimes maica, să-i dai de un ban gaz, și taica de doi bani țuică. Da’… zice să nu mai pui gaz în a de ...

Calatorului îi șade bine cu drumul de I. Al. Brătescu Voinești

- Toate bune, coane Manolache, dar ceva nu îmi place: băiatul ăsta, Tilileică, cum îl cheamă. Aici e un han m...

ACTIUNE

    El Gringo (2012)

    Un om cu un trecut sangeros ce trece in Mexic cu 2 milioane de dolari se trezeste atacat brusc in orasul El F...

ISTORIE INEDITA

Domnul şi doamna Ninja, agenţi secreţi

Eludând vigilenţa samurailor de la castel, o suplă şi misterioasă umbră de fum apare în frigul unei nopţi fă...

SAHUL PENTRU TOTI

DESCHIDERI GENERATOR

Opening DatabaseEnter opening moves on the chess board below to see the name of that chess opening and to get...

GENERATOR FINALURI

Endgame DatabaseSetup any position with 6 men or less to get the true value for that position.Click here...

PROBLEME DE SAH SAPTAMANALE

Weekly Chess Problems...

MUZEELE LUMII

The State Hermitage Museum

The collection of the State Hermitage includes more than three million works of art and artefacts of the wor...

MUZEUL EGIPTEAN CAIRO

VIDEOVezi mai multe din Documentare, Science & Tech pe 220.roMuzeul Egiptean Cairo ...

VATICAN

History of the MuseumsGregorian Egyptian MuseumRoom I. Hieroglyphic inscriptions on stelae and statues (2600 ...

ACTORI

Peter Falk

postere alternativeNume:Peter FalkData nasterii:16 Septembrie 1927Locul nasterii:New York City, New York...

PICTURA

Constantin Brancusi

CONSTANTIN BRÅNCUŞI s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa – Gorj şi a fost al cincilea copil al lui Nico...

TRUCURI MAGICE

    Money Making Trick

    After several rounds of drinks at your local pub with your friends, you could find yourself out of money. But More...

CONSTRUITI MACHETE
MISTERELE LUMII
Published On:duminică, 30 octombrie 2011
Posted by Unknown

Templul lui Solomon


Templul lui Solomon, cunoscut si ca Templul din Ierusalim, a fost, potrivit relatarilor din Vechiul Testament, primul templu al evreilor, a carui constructie a durat din anul al patrulea si pana in an unsprezecelea an de domnie al regelui Solomon.
Prin aducerea chivotului Legii in Ierusalim, Imparatul David a facut din acest oras centrul religios al lui Israel. In acest scop el si-a propus sa zideasca casa Domnului, intrucat chivotul se afla intr-un cort modest, dar Dumnezeu a rezervat aceasta realizare a constituirii templului, fiului si urmasului sau la domnie Solomon (II Sam. 7. 13).
In privinta locului unde a fost amplasat templul din I Paral 22. I aflam ca David dupa ce a inaltat un altar pe aria cumparata de la iebuscul Aravna a destinat acest loc pentru viitoarea “casa a Domnului”. Aici a construit Solomon templul sau (II Paral. 3, 1). Mai exact, este vorba de muntele Sion, cu colina Moria, ce se inalta spre nord de o alta colina – Ofel, unde se desfasura orasul vechi. Deoarece varful colinei Moria nu este destul de spatios pentru templu si curtea interioara, Solomon a inconjurat cu ziduri inalte si groase poalele colinei, iar golul dintre ziduri si colina l-a umplut cu pamant si astfel a amenajat o platforma mai extinsa. Astazi aceasta platforma este ocupata de catre moscheea lui Omar.
Exact sub cupola acestei moschei se afla o stanca in interiorul careia este sapata o grota. Aceasta stanca era cu siguranta in legatura cu templul lui Solomon. Potrivit traditiei pe aceasta stanca se inalta altarul holocauslelor din curtea interioara a preotilor. Templul era amplasat, prin urmare , la vest de aceasta stanca. Dupa o alta traditie, pe stanca de care vorbim s-ar fi aflat chiar Sfanta Sfintelor din Templul lui Solomon. de unde si denumirea ei de «piatra de temelie» pe care i-au dat-o frecvent rabinii cand Mantuitorul i-a zis lui Petru : «Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea» (Matei 16, 18) s-ar fi referit, sustin unii, chiar la aceasta piatra peste care se inalta partea cea mai sfanta a templului.
Templul era o cladire de forma dreptunghiulara, divizata in interior in trei parti: vestibul (la rasarit), numit Ulam, cu o lungime de 10 coti; prima incapere numita Heical (palat sau templu), iar mai tarziu — Sfanta, lunga de 40 de coti; a doua incapere, numita Debir, iar mai tarziu Sfanta Sfintelor, lunga de 20 de coti.
Latimea templului era de 20 de coti. Zidurile despartitoare nu sunt mentionate, dar ele au existat cu siguranta. Un astfel de zid a fost intre pridvor si sfanta. Sfanta si Sfanta Sfintelor erau despartite printr-un perete de lemn de cedru gros de doi coti in mijlociii acestui perete se afla o usa marc de lemn de maslin salbatic, care se deschidea in doua parti.
Inaltimea pridvorului si a Sfintei era de 30 de coti. Iar inaltimea Sfintei Sfintelor numai de 20 de coti. Diferenta de spatiu de 10 coti. care exista intre tavanul Sfintei Sfintelor si acoperisul templului a fost amenajata ca incapere unde se pastra tezaurul templului.
Templul era inconjurat de doua curti. Cea dintai, care inconjura templul era numita curtea interioara, a preotilor sau cea inalta . A doua curte numita exterioara sau cea mare era destinata poporului credincios si se afla la un nivel inferior fata de prima curte. Ar rezulta de aici ca privit de la distanta templul aparea asezai in terasa. Atai in prima cat si in a doua curte existau apartamente pentru preotii care erau randuiti la slujba cu saptamana. Dimensiunile curtilor nu ne sunt cunoscute.
Ca si in Cortul Sfant, si in templu se aflau mai multe odoare. In Sfanta Sfintelor era depus vechiul chivot al Legii din Cortul Sfant. In Sfanta se aflau: altarul tamaierii, care era din lemn de cedru. imbracat in aur (I Regi 6, 20—21 ; 7, 48), masa punerii inainte, confectionata din aceleasi materiale si zece candelabre de aur (I Regi 7.48—49). In curtea interioara, in fata intrarii in Sfanta, se afla altarul jertfelor confectionat din bronz, iar in partea de sud-est a acestuia se afla «Marea de arama adica bazinul pentru spalarea rituala a preotilor, asezat pe spinarea a doisprezece tauri, asezati toi cate trei, cu capetele catre cele patru puncte cardinale.
Templul construit de Solomon a dainuit mai mult de patru secole, fara sa fi suferit modificari esentiale. Templul a suferit si din cauza unor cuceritori ai teritoriului Tarii Sfinte care au jefuit tezaurul, precum a fost cazul regelui Sesonc al Egiptului (I Regi 14. 26). Dar si un rege al lui Israel — Ioas nu s-a sfiit sa deposedeze templul de tot tezaurul sau, dupa o victorie ce o repurtase asupra lui Amasis (II Regi 14, 14).
In anul 586 i.Hr. templul a fost jefuit si distrus pana pana in temelie de catre Nabucodonosor. Totul a fost transportat in Babilon vasele sfinte si toate podoabele din aur, argint si arama. Templul a fost reconstruit intre anii 516 i.Hr – 70 d.Hr cunoscut mai ales sub numele de “Al doilea templu”. A fost distrus de catre romani in anul 70 d.Hr., in timpul revoltei evreilor din anii 66 – 70 e.n. contra stapanirii romane.
http://piatza.net/templul-lui-solomon/

About the Author

Posted by Unknown on 10:41. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 10:41. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "Templul lui Solomon"

Leave a reply

  1. CREEP – METROUL MORTII
  2. SOUTHLAND TALES
  3. ODISHON – AUDITION
  4. Domnul şi doamna Ninja, agenţi secreţi
  5. Descoperire macabră într-un oraş antic din Egipt. O mărturie a practicilor barbare de acum câteva mii de ani
  6. „Fie lovim Ploieştiul, fie murim încercând s-o facem”