O Arca a lui Noe ascunsa sub munte!
O mana de cercetatori a lansat ideea crearii unei banci de seminte, un loc in care sa fie depozitate intreaga varietate de seminte a Planetei pentru anii negri care ar putea veni. O asemenea Arca a lui Noe vegetala a fost construita sub un munte de pe insula norvegiana Spitzbergen, din arhipelagul Svalbard, aflat la 1.300 km de Polul Nord. Svalbard Global Seed Vault (Seiful Global de Seminte) cum este numita noua Arca a lui Noe, gazduieste mostre de seminte in dublura, adevarate copii de rezerva pastrate in bancile de gene de pe toata planeta.
Cum a luat nastere noua Arca?
Proiectul a carui piatra de temelie a fost pusa in 2008 si care a costat Norvegia mai bine de 9 milioane de dolari, la care s-au adaugat sume importante venite din partea unor ONG-uri, fundatii si tari europene, din Asia sau tari in curs de dezvoltare, are capacitatea de a stoca peste 4,5 milioane de seminte si este un fel de asigurare in eventualitatea pierderii semintelor pastrate in bancile de gene, dar si un refugiu pentru eventualitatea unor puternice schimbari climatice, razboaie, dezastre naturale sau a altor amenintari globale.
Ideea este mai veche daca luam in calcul ca o Banca Nordica de Gene (NBG) a stocat seminte intr-o mina de carbuni abandonata din Svalbard, inca din 1984. Aici au fost adaugate, de-a lungul anilor, mostre de seminte din Africa de Sud, totul fiind transferat in noua Arca a lui Noe. Un seif aflat la 110 metri adancime in interiorul muntelui de gresie Plataaberget.
Pachete speciale, securizate
Spitzbergen a fost ales pentru constructia Seifului pentru ca a fost considerat un loc ideal datorita lipsei de activitate tectonica si a prezentei permafrostului. Constructia propriu-zisa, se afla la 130 m deasupra nivelului marii, ceea ce asigura pastrarea uscata a locului chiar si in eventualitatea topirii calotelor de gheata si implicit a nivelului marii. In plus, carbunele exploatat local asigura energia necesara a unitatilor de refrigerare care au menirea sa mentina semintele, pastrate in pachete speciale, la o temperatura permanenta de -18 grade Celsius. In aceste conditii de securitate stricte, Seiful ar putea prezerva seminte ale majoritatii culturilor agricole timp de sute de ani. Unele seminte, inclusiv acelea de grane importante, ar putea supravietui cu mult mai mult, poate chiar mii de ani.
In acest moment, noua Arca a lui Noe Svalbard pastreaza aproximativ 1,5 milioane de mostre diferite de seminte de culturi agricole, dar varietatea si volumul semintelor stocate va depinde si de numarul tarilor participante care vor avea interesul de a-si asigura propriile banci nationale de gene. Actualmente, in lume, exista aproximativ 1.400 de colectii de diversitati agricole, dar multe se afla pe teritorii instabile politic. Mostrele de seminte gazduite in Seif sunt copii ale acelora stocate in depozitele bancilor de gene nationale.
Cu ocazia ceremoniei de aniversare a unui an de existenta a Seiful Svalbard, peste 400.000 de mostre de seminte agricole au fost plasate spre stocare. Intre noile seminte au fost incluse 32 de varietati de cartofi din bancile de gene nationale ale Irlandei si 20.000 de noi mostre provenind de la Serviciul de Cercetare in Agricultura al SUA dar si din Canada, Elvetia, Columbia, Mexic si Siria. Cum fiecare mostra poate contine pana la 500 de seminte, se considera ca numarul total de seminte stocate a atins cifra de 250 milioane de seminte individuale.
Seiful Global Svalbard nu este un obiectiv turistic, aici avand acces doar specialistii, cu toate ca aeroportul din Svalbard este cel mai nordic punct din lume unde si de unde se opereaza zboruri programate, de obicei o singura aterizare pe zi.
GEORGE CUSNARENCU
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9360/20/