Premieră medicală - „Ochiul bionic” poate reda vederea pierdută
În Regatul Unit a fost realizat cu succes un nou implant cu un microcip, numit și „ochi bionic”, redând vederea unui britanic care o pierduse, din cauza retinitei pigmentare, în urmă cu 10 de ani.
Luna trecută, la Oxford University Eye Hospital, unui pacient, pe nume Chris James, în vârstă de 54 de ani, în cadrul unei operații de 10 ore, i-a fost implantat un microcip în spatele ochiului. Operaţia de implantare a „ochiului bionic”, condusă de prof. Robert MacLaren, reprezintă a doua reuşită în domeniu, după implantul asupra producătorului muzical Robin Millar, care, în urma operaţiei, a visat în culori pentru prima oară.
Ambii pacienţi beneficiari ai implanturilor îşi pierduseră vederea din cauza retinitei pigmentare, afecţiune care cauzează nefuncţionarea celulelor fotoreceptoare din spatele ochiului.
După o perioadă de trei săptămâni de la implantarea microcipului în spatele ochiului pacientului, doctorii l-au pornit, astfel că, după zece ani de orbire, domnul Chris James, a putut percepe din nou forme şi lumini.
Referitor la modul de funcţionare al „ochiului bionic”, acesta este compus dintr-un microcip subţire, cu o dimensiune de 3 pe 3 mm, dotat cu 1.500 de senzori de lumină, implantat în spatele ochiului. Acesta este legat cu cabluri ultra-fine de o bobină magnetică implantată sub piele, în spatele urechii. Practic, senzorii fotoreceptori ai microcipului preiau lumina şi o transformă în semnale electrice, care stimulează celulele din retină înainte de a fi transmise către nervul optic pentru a fi procesate în imagini.
Vederea pacienţilor este redată treptat, în final aceştia reuşind să recunoască oameni de la distanţă, să citească ceasul şi să se poată deplasa printre obstacole fără probleme. Astfel, reuşita implanturilor cu microcipuri redă speranţa sutelor de mii de oameni din întreaga lume afectaţi de retinită pigmentară.
http://www.stiintasitehnica.com/ochiul-bionic-poate-reda-vederea-pierduta_1399.html