Published On:luni, 13 iunie 2011
Posted by Unknown
Mutaţiile sunt mai rare, iar evoluţia umană este mai lentă decât se credea
Părinţii ar transmite 60 de noi mutaţii genetice copilului lor, mult mai puţine decât se estima până acum pentru a calcula ritmul de evoluţie al speciei umane de-a lungul generaţiilor, potrivit unui studiu publicat recent, preluat de AFP.Genomul uman numără şase miliarde de molecule purtătoare de informaţie genetică, nucleotidele. Fiecare părinte transmite trei miliarde dintre acestea copilului său. O eroare în cazul unui singur nucleotid se poate traduce printr-o mutaţie genetică, scrie Agerpres.
Până acum, cercetătorii 'estimau că părinţii contribuiau în medie la 100 până la 200 de erori' în nucleotidele transmise copilului, explică Philip Awadalla (Universitatea din Montreal), unul dintre principalii autori ai studiului apărut în revista Nature Genetics.
'Studiul nostru genetic, primul de acest tip, arată că în fapt există mult mai puţine erori - sau mutaţii', subliniază profesorul Awadalla într-un comunicat.
Părinţii ar transmite, în medie, 60 de noi mutaţii copilului lor, potrivit acestui studiu referitor la aproape 6.000 de potenţiale mutaţii în cadrul a două familii cu câte un copil fiecare - un eşantion limitat.
Mutaţiile joacă un rol-cheie în procesul de evoluţie a speciilor.
Autorii studiului au încercat să verifice totodată dacă tatăl transmite mai multe mutaţii copilului decât mama. Rezultatul: 92% din mutaţii au fost transmise de tată în una dintre cele două familii, dar numai 36% în cealaltă.
'Ştim acum că, în anumite familii, majoritatea mutaţiilor ar putea veni de la mamă şi că, în altele, majoritatea pot veni de la tată, este surprinzător', spune Matt Hurles (Wellcome trust Sanger Institute, Cambridge, Marea Britanie), coautor al studiului.
'Rata mutaţiei este extrem de variabilă de la un individ la altul', subliniază profesorul Awadalla. Este vorba de o variabilitate care poate avea implicaţii în ceea ce priveşte diagnosticul medical, consideră cercetătorii, care subliniază necesitatea unor studii mai ample.