Primul laser dintr-o celulă vie, dezvoltat de cercetători
Laserele au fost realizate până acum din materiale neînsufleţite, cum ar fi gazele purificate, coloranţii sintetici sau semiconductorii. Însă cercetătorii americani au anunţat că au reuşit să genereze o rază laser dintr-o celulă vie.
Procedeul începe prin modificarea unei celule (GFP) de la o meduză strălucitoare (Aequorea victoria), care produce o proteină emiţătoare de lumină. Apoi, celule derivate din rinichii umani au fost modificate genetic pentru a produce GFP. Prin inundarea celulelor rezultate cu o lumină albastră de intensitate scăzută ele ajung să genereze o rază laser verde.
Descoperirea poate fi folosită la îmbunătăţirea imaginilor de la microscop şi a terapiilor pe bază de lumină. Lumina laserului diferă de cea obişnuită prin faptul că are o bandă restrânsă de culori, razele sale oscilând sincronizat. Cel mai moderne utilizează materiale solide care produc raze laser folosite în mai multe aplicaţii, de la DVD-uri şi scannere până la cele din cluburi, relateaăa BBC.co.uk. Citeşte mai mult pe green-report.ro.
http://www.realitatea.net/primul-laser-dintr-o-celula-vie-dezvoltat-de-cercetatori_843805.html