Zidurile "vorbitoare" din Pompei
Pentru prima oara, inventarul exhaustiv al inscriptiilor si reprezentarilor de tip graffiti ale cetatii Pompei au fost publicate. Marturii emotionante legate de mentalitatile si viata privata a romanilor. Mii de astfel de documente au fost conservate din anul 79 d.Hr. cand Pompei a fost acoperit de lava vulcanului Vezuviu. Urme gravate sau scrise pe fatada vilelor si caselor. Peste 15.000 mesaje scrise sau scrijelite au fost identificate, fotografiate, numerotate si traduse in diverse limbi. Un volum de munca urias, realizat in ultimii ani, ce se regaseste in doua carti care le completeaza pe cele precedente, publicate la sfarsitul secolului XIX de Academia Berlin-Brandenbourg, consacrate cetatilor distruse de Vezuviu.
Aceste surse de informatie sunt asociate si cu asa-numitele dipindi, "afise", unele pictate in diverse culori cu enunturi scrise care anuntau spectacole cu gladiatori sau reprezentau manifeste electorale si informatii culturale. Documente succinte insa extrem de importante pentru cunoasterea mentalitatii romanilor, a vietii lor private, a obiceiurilor... Documente care atesta, in primul rand, faptul ca locuitorii orasului stiau sa scrie si sa citeasca, un fenomen rar intalnit in alte orase romane in conditiile in care aproximativ 75% din populatie era constituita din oameni de rand si sclavi.
Unele desene sau mesaje atesta dramele, riscurile care ii pandeau pe locuitori. Sclavii, de pilda, aflati la cheremul stapanilor, dar care avea o viata relativ libera, puteau fi executati din diverse motive (unul dintre ele erau reuniunile in care propovaduiau invataturile lui Christos), fara putinta de a se apara.
Majoritatea inscriptiilor evocau insa evenimente lipsite de dramatism. Unele aveau o nota ludica, altele erau mai mult sau mai putin banale ("Secundus ii saluta pe sclavi" sau: "Pierus Claudius l-a ingrijit pe sclavul Amandus").
Un mare numar de mesaje se adreseaza negustorilor si carciumarilor, in unele cazuri pentru a semnala abuzurile acestora. Unul dintre ele are urmatorul continut: "Inselatoriile tale o sa-ti aduca numai necazuri. Ne umpli carafele cu vin indoit cu apa". In alte mesaje sunt laudate bucatele si respectul fata de musterii.
Alte consemnari se refereau la bursa marfurilor: "O livra de slanina, 3 as; 1 litru de vin, 1 as; o livra de branza, 1 as; o livra de paine, 2 as; o livra de carne de porc, 4 as".
Nu erau trecute cu vederea nici referirile legate de organizarea sarbatoririi zeilor in anumite zile si orase cum ar fi de pilda Pompei, Nocora, Atella, Nola, Roma... (Va urma)
DORIN MARAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9202/30/