Published On:luni, 11 iulie 2011
Posted by Unknown
Enceladus, satelitul lui Saturn, are oceane cu apă sărată
Un nou studiu care a analizat informaţiile trimise de sonda Cassini, arată că satelitul lui Saturn, Enceladus, ar putea avea sub suprafaţa sa oceane cu apă sărată.
Sonda Cassini a analizat particulele din jeturile emanate de pe suprafaţa lui Enceladus şi a găsit urme de săruri.
Când sonda a trecut prin jeturile de pe Enceladus, în 2008 şi 2009, detectorul a fost lovit de particule de gheaţă, cu o viteză de până la 17km pe secundă, care s-au evaporat instantaneu. Detectorul a separat constituenţii care alcătuiau norii de vapori, permiţându-le cercetătorilor să le studieze.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că particulele de gheaţă detectate mai departe de Enceladus sunt relativ mici, însă cu cât sonda se apropia de lună, particulele de gheaţă deveneau mai mari şi conţineau o cantitate mai mare de săruri.
"Studiul indică faptul că particulele care conţin săruri mai puţine sunt emanate dintr-un ocean aflat sub suprafaţa lunii, prin crăpături ale scoarţei, la viteze mai mari decât particulele mai sărate", spune co-autorul studiului Sascha Kempf, de la Universitatea Colorado din Boulder.
Potrivit cercetătorilor, particulele bogate în săruri au o compoziţie asemănătoare unui "ocean" care indică faptul că mare parte, dacă nu chiar toată gheaţa emanată vine din evaporarea apei lichide sărate, şi nu de pe suprafaţa îngheţată a satelitului.
Cercetătorii cred că există un strat de apă între miezul satelitului şi mantaua sa, la aproximativ 80km sub suprafaţă. Diferenţa de presiune de la suprafaţa lui Enceladus face ca apa lichidă să ţâşnească sub formă de jeturi.
Kemph spune că probabil apa ocupă suprafeţe foarte mari, care să permită evaporarea ei, altfel ea ar îngheţa şi nu s-ar mai forma jeturi. Studiul este publicat în revista Nature.