La început a fost Dumnezeu sau Big Bang-ul?
In capitolul Geneza din Vechiul Testament avem o frumoasa teorie cosmogonica, ceea ce dovedeste ca si pe învatatii de acum trei milenii îi preocupa ideea nasterii Universului. Cine a „facut” Universul, Lumea, Pamantul? Dumnezeu, a fost raspunsul lor. La alte întrebari stravechi, privind fiinta umana, nu s-a aflat un raspuns nici pana în ziua de azi: Cine suntem, de unde venim, încotro ne îndreptam?
Asadar, sta scris în Geneza: „La început, a facut Dumnezeu cerul si pamantul”...Si a zis Dumnezeu sa fie lumina! Si a fost lumina... Si a despartit Dumnezeu lumina de întuneric...”. Totul pare logic chiar si din perspectiva logicii stiintifice care domina astazi lumea: La început nu era nimic, apoi Dumnezeu (o forta imanenta, care ne guverneaza existenta, o lege universala) a facut Cerul, adica Universul si Pamantul, apoi lumina stelelor, chiar ziua si noaptea, ceea ce însemna ca Pamantul avea o miscare de rotatie. Cu alte cuvinte, creationistii explica totul prin scurta „teorie” descrisa în Geneza. De cateva decenii bune, o teorie stiintifica elaborata de un grup de fizicieni teoreticieni, care se bazeaza doar pe calcule matematice, a vorbit despre o Mare Explozie (Big Bang, în limba engleza) în urma careia s-a nascut Universul si evident, si Pamantul. Fara aceasta noua teorie, ramanea valabila credinta în „mana divina”.
Dupa aparitia teoriei Big Bang-ului, lumea s-a împartit, exista acum si oameni care cred ca totul (Universul, Pamantul) a aparut în urma unui lant evolutiv sau în urma unor procese care implicau fortele fizice. Toate bune si frumoase, dar, chiar daca ar fi reala sau macar plauzibila, teoria cosmogonica a Big Bang-ului nu exclude deloc ideea de Dumnezeu (Demiurg, Forta Universala). Si asta, deoarece Singularitatea despre care vorbea Hubble si care ar fi explodat în urma cu 13,7 miliarde de ani (?) sub actiunea unor forte, fara ca deocamdata cineva sa poata explica de ce, poate fi însasi o creatie a lui Dumnezeu!
Scurta istorie
Noua teorie cosmogonica, nascuta la peste 3000 de ani dupa cea emisa în Vechiul Testament, a pornit de la scrierile astronomului american Edwin Hubble care a descris Universul ca fiind în continua extindere. El a pornit de la ideea ca la începuturi, cu circa 13,7 miliarde de ani în urma, Universul înca nu exista. Ceea ce a existat a fost doar un punct de o natura cu totul speciala, o asa-numita singularitate, ceva fara dimensiuni, dar cu o energie infinita. La momentul „zero”, acest punct a iesit din starea lui de singularitate (înca nu se stie din ce cauza) si si-a manifestat uriasa energie printr-o inimaginabila explozie, Big Bang-ul, care mai continua si în ziua de azi. În anul 1940, fizicianul George Gamow si asistentii sai, Ralph Alpher si Robert Herman, au lansat ideea de explozie incandescenta de materie si energie de la începuturile Universului. Numele teoriei „Big Bang” a fost dat de astronomul englez Fred Hoyle în 1950. Oricum ar fi, se poate observa ca fie si din simpla descriere a fenomenelor, totul pare mai mult o „poveste” frumoasa, cu cuvinte inventate (singularitate?) inexplicabile si explicatii suficient de imprecise si vagi.
Noi luari de pozitie
Din categoria celor care cred ca teoria Big Bang-ului sta în picioare (enorm de putini în comparatie cu cei care sustin interventia Divinitatii) face parte si un grup de cercetatori americani care considera ca Universul a aparut acum 13,7 miliarde de ani, în urma interactiunii fortelor fizicii. Alex Filippenko de la Universitatea Berkeley, California afirma ca „Big Bang-ul ar fi putut avea loc doar prin prezenta legilor fizicii. Cu legile fizicii pot lua nastere universuri. E ca si cum totul ar fi luat fiinta într-o secunda”.
Chiar si niste observatii ca acestea sunt puse de autorul lor, dupa cum se vede, sub semnul prezumptiei, a imaginatiei hranite cu harul stiintific. „Nu a fost nevoie de o mana divina pentru a lua nastere Universul. Nu vad interventia lui Dumnezeu în aceasta lume. Fluctuatiile aleatorii la nivel subatomic pot produce materiale si energie din nimic”, confirma si Seth Shostak, astronom american, participant la proiectul SETI, acel proiect care de decenii bune cauta prezente ale unor civilizatii extraterestre, fara nici un rezultat notabil pana acum.
În ciuda sigurantei din afirmatiile facute, crestinii considera ca nimic din aceasta lume nu ar fi putut exista fara a fi creat de o mana divina. Dumnezeu este singura forta creatoare care poate da nastere unui Univers atat de complex, chiar si legilor fizice, chiar si „singularitatilor”. De la minusculele animale si pasari de pe planeta Pamant, si pana la cele mai mari stele si planete din Univers, toate au aceeasi sursa incontestabila, spun crestinii: Dumnezeu.
GEORGE CUSNARENCU
revistamagazin.ro