Robotul Curiosity a ajuns cu succes pe Marte si a transmis primele imagini (video)
Sofisticatul robot american Curiosity a ajuns luni, dupa o calatorie de 8 luni, pe suprafata planetei Marte, de unde a transmis primele imagini, informeaza Reuters. Controlorii misiunii de la Jet Propulsion Laboratory de langa Los Angeles au aplaudat atunci cand au primit primele semnale care indicau ca robotul a atins cu succes suprafata.
La scurt timp dupa "aterizare", robotul a transmis trei imagini, una dintre ele aratand roata vehiculului pe suprafata martiana. "Nu imi vine sa cred. Este incredibil," a reactionat Allen Chen, liderul secund al echipei de aterizare.
NASA a prezentat realizarea ca cea mai complexa din istoria robotici spatiale.
Curiosity sau "Mars Science Laboratory" (MSL) este cel mai bine dotat laborator stiintific trimis pana acum pe o planeta indepartata. Timp de doi ani de zile, robotul va cauta semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii
Curiosity, care cantareste 900 kg, este de doua ori mai lung si de cinci ori mai greu decat predecesorii sai Spirit si Opportunity, si este echipat cu zece instrumente stiintifice. Este echipat cu un brat cu camere de inalta definitie si un laser pentru studierea tintelor aflate la o distanta de sapte metri.
In ajunul contactului cu Marte, echipa din JPL a declarat ca nava spatiala si sistemele ei functioneaza perfect, iar prognozele meteo au indicat conditii meteorologice favorabile in zona de "aterizare".
Inginerii si-au exprimat speranta ca, dupa o calatorie de 570 de milioane de km, robotul va ajunge potrivit planurilor, la poalele unui munte ce se inalta din craterul Gale, asezat in emisfera sudica a planetei Marte.
1.400 de oameni de stiinta, ingineri si invitati au urmarit aterizarea de la JPL. Alte 5.000 de persoane o vor urmari de la Institutul de Tehnologie din California.
Transmisiunea NASA va fi transmisa si pe ecranele din Times Square, New York.
Curiosity a fost lansat spre sfarsitul lunii noiembrie 2011, la bordul unei rachete Atlas V de la Cap Canaveral, in Florida.
Robotul care se deplaseaza pe sase roti poseda si un brat articulat de 2,1 metri capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte. Esantioanele culese vor fi analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului.
Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta in special prezenta metanului, adeoseori legat de prezenta vietii pe Pamant si a unui gaz deja detectat pe Marte in anumite sezoane.
Curiosity va masura, de asemenea, si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune si de o statie meteo.
Cu Curiosity pe suprafata plantei Marte, "este ca si cum am avea acolo 200 de cercetatori virtuali, este o masinarie de vis", spune Ashwin Vasavad, adjunct al directorului stiintific al misiunii.
Curiosity, o misiune cu un cost de 2,5 miliarde de dolari, dintre care 1,8 miliarde pentru dezvoltare, urmeaza sa aterizeze la baza unui munte de 5.000 m, in interiorul craterului Gale.
Pe perioada misiunii de exploare, prevazuta a dura doi ani terestri - un an martian - robotul, alimentat de un generator nuclear, va incerca sa descopere daca mediul martian poate fi propice dezvoltarii unei vieti microbiene.
hotnews.ro