Headlines
Published On:luni, 4 iunie 2012
Posted by Unknown

Primul zbor privat in jurul Pamantului

 Multi au visat sa zboare in jurul Pamantului, sa scape de platosa grea a atmosferei si gravitatiei tereste, dar doar cativa privilegiati au avut aceasta sansa. Si performanta astronautilor a fost posibila doar datorita eforturilor si logisticii uriase ale marilor agentii spatiale, fie ele rusesti sau americane. Iata acum o alta premiera, care reaprinde dorinta de a zbura in Cosmos a turistilor spatiali: zborul privat in jurul Pamantului. Lansarea care trebuia sa se intample pe 19 mai a.c. fusese anuntata drept primul zbor privat in jurul Pamantului, numai ca evenimentul a fost zadarnicit din pricina unei defectiuni tehnice.

Lansarea a trebuit amanata datorita faptului ca unul dintre motoare nu functiona la capacitate maxima. Reusita deplina avea sa vina marti, 22 mai, cand SpaceX a devenit prima companie privata din lume care sa trimita un vehicul spatial spre Statia Spatiala Internationala (SSI), pana acum, misiunile spatiale fara echipaj uman la bord fiind efectuate de agentiile guvernamentale.

O era noua a tehnologiei spatiale

In ziua premierei mondiale o racheta Falcon 9, apartinand companiei private SpaceX, a plasat in spatiu o capsula Dragon, punctul de lansare fiind baza aeriana Cape Canaveral din apropierea Centrului Spatial Kennedy din Florida. Nu este mai putin adevarat ca la aceasta premiera s-a asociat si NASA, ca agentie guvernamentala, fara de care nici un zbor spatial nu este posibil in SUA.

A doua zi, pe 23 mai, capsula Dragon, cu o greutate de 6 tone, o lungime de 5,2 metri si un diametru de 3,6 metri, s-a conectat cu succes la ISS. Elok Musk (40 de ani), patronul companiei SpaceX promisese ca va continua sa incerce chiar si in cazul unui esec. "Atentia provocata de aceasta misiune creeaza asteptari foarte mari, chiar daca va fi doar un zbor de testare, consecintele unui esec ar putea fi considerabile", afirma si John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute de la Universitatea George Washington, colaborator apropiat al NASA.

NASA pariaza mult pe reusita SpaceX, intrucat agentia spatiala americana conteaza pe sectorul privat - cu care a incheiat parteneriate pentru a prelua stafeta dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, in iulie 2011 - pentru a transporta inca din acest an si la costuri mai mici materiale si provizii la bordul ISS si, ulterior, astronauti, incepand din 2015. Interesul si nerabdarea sunt explicabile, deoarece NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz pentru care plateste cate 50 milioane de dolari pentru fiecare loc la bordul acestor vehicule. In plus, pentru misiunile de aprovizionare, SSI depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care la finalul misiunii se autodistrug, arzand la reintrarea in atmosfera terestra.

Capsula Dragon a firmei SpaceX, care poate transporta pe SSI o incarcatura utila de sase tone, este reutilizabila, ea se poate intoarce pe Terra cu o incarcatura de trei tone, costurile de operare fiind in aceste conditii mult mai mici. Contractul de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, prevede ca SpaceX sa efectueze 12 misiuni de aprovizionare a SSI pe parcursul a patru ani. La conferinta de presa organizata dupa lansarea cu succes de pe 22 mai, Elok Musk a tinut sa aminteasca, pe langa onoarea de a fi colaborat cu NASA si cu cei 1.800 de angajati ai SpaceX, faptul ca este cea de-a treia lansare consecutiva reusita de racheta Falcon 9 din totalul de 5.

Explicand semnificatia zilei de 22 mai, Musk a mai spus: "Misiunea marcheaza o noua era in explorarea spatiului. Poate fi comparata cu aparitia Internetului la mijlocul anilor 90, cand companiile private au intrat in ceea ce era o misiune a guvernului. Acest lucru a accelerat incredibil ritmul de dezvoltare pe piata a Internetului. Cred ca ne aflam in acelasi moment azi, in privinta tehnologiei transportului spatial".

Calendarul zborului

22 mai 2012: SpaceX lanseaza capsula spatiala Dragon cu o racheta Falcon 9 de la Cape Canaveral Air Force Station.

23 mai: Dragonul se inscrie pe orbita terestra si se indreapta spre SSI.

24 mai: Senzorii capsulei Dragon si sistemul de zbor sunt supuse unor teste complexe pentru a se determina daca vehiculul este pregatit sa se cupleze cu Statia Spatiala. Aceste teste includ manevre si verificari ale sistemelor de bord in momentul in care capsula se afla la 2,5 km de SSI.

25 mai: NASA trebuie sa ia decizia daca Dragonului i se permite sa se cupleze cu SSI. Obtinand aceasta aprobare, capsula se apropie si se cupleaza cu ajutorul unui brat robotic atasat de Statie, o operatiune care a cerut o maxima precizie.

25 mai-31 mai: Dupa andocare, astronautii din ISS au deschis trapa Dragonului si au avut timp de-a lungul celor sase zile sa descarce capsula transportand incarcatura in Statie si sa incarce Dragonul cu materiale de pe Statie pentru zborul de intoarcere.

31 mai: Dupa o misiune de aproape doua saptamani, Dragonul se desprinde de Statia Spatiala si se intoarce pe Pamant, aterizand in Oceanul Pacific, la cateva sute de kilometri vest de statul Carolina de Sud.

SSI este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta de echipaje umane, din noiembrie 2000. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

GEORGE CUSNARENCU
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9480/20/

About the Author

Posted by Unknown on 09:18. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 09:18. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "Primul zbor privat in jurul Pamantului"

Leave a reply

    Blog Archive