Headlines
Published On:marți, 15 martie 2011
Posted by Unknown

Cum funcţiona spionajul economic al lui Ceauşescu

Multe dintre realizările tehnologice ale „Epocii de Aur" au fost bazate pe furtul de tehnologie din Occident.


Prin deceniul şapte al secolului trecut a avut loc o mare şedinţă a Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. (celebrul CEPEX). O şedinţă strict secretă în cadrul căreia se făcea bilanţul unei acţiuni de anvergură, iniţiată şi condusă de „cel mai iubit fiu al poporului român", tovarăşul Nicolae Ceauşescu: se analiza „rodul" activităţii ministerelor, dar şi a celor 300 de agenţi secreţi trimişi peste hotare, în ţă-rile cele mai dezvoltate - Germania, Japonia, Anglia, Franţa şi, desigur, SUA - cu sarcini pre-cise de a fura tehnologii de vârf, care aveau apoi să fie transpuse în România. Astfel că, graţie lui Mihai Ioan Pacepa, spionul care a condus DIE şi apoi a „defectat" prin refugiul său în SUA, dar care, alături de Nicolae Ceauşescu, a coordonat, mai mulţi ani, a acestă acţiune de spionaj, aflăm nişte amănunte de, vorba românului, „te doare capul".
Nicolae Ceauşescu a încercat să adoarmă conştiinţa celor din CEPEX. El afirma cu nonşalanţă că, din punct de vedere etic, nu trebuie să-şi facă scupule, căci nu este vorba decât de însuşirea unor produse
realizate de prole-tarii lumii, dar de ale căror bene-ficii profită mari exploa-tatori capitalişti. Deci, în concepţia lui Ceauşescu nu se făcea decât o translaţie, pe care, desigur, proletarii ţărilor avan-sate nu pot decât s-o salute.
Apoi s-au făcut referiri concrete la ceea ce s-a furat până atunci: instalaţia automată de poli-stiren de la Borzeşti, o fabrică de poliuretan şi piele sintetică de la Iaşi, una de melamină de la Braşov, alta pentrufilme
 şi hârtie fotografică la Târgu-Mureş, cea pentru explozibili plastici din oraşul Victoria
, întreprinderi de antibiotice la Iaşi şi Bucureşti etc.
Cinste murdară
Dar şi în metalurgie, raporta ministrul de resort, bilanţul furturilor era deosebit de bogat. Tehnologia pentru oţeluri înalt aliate sau metalo-carbide şi aliaje neferoase etc. Plus o nouă industrie a aluminiului, maşini şi utilaje cu comandă digitală (semnatarul acestor rânduri a fost martorul inaugurării primei secţii de fabricaţie complet computerizată, la întreprinderea de maşini şi unelte din Oradea, unde oamenii strigau: „Cinstea noastră şi mândria, Ceauşescu-România". Murdară cinste, murdară mândrie, dar cum nimeni din „cei de jos", adică plebea, nu ştiam sursa, aplau-dam ca proştii bine manipulaţi. S-au mai furat motoare Diesel, o mare varietate de pompe de injecţie tip Bosch etc.
Ba s-a făcut în celebra şedinţă a CEPEX-ului şi un bilanţ în bani. La schimbul valutar de atunci comuniştii au economi-sit prin acest furt organizat şi masiv 45 de miloane lei. Încân-tat, Ceau-şescu afirma în finalul şedinţei optimismul lor vizavi de acest domeniu, al furturilor din străi-nătate: „Vă puteţi imagina, tovarăşi, ce se va întâmpla când Patria noastră va avea 3.000 de astfel de „trimişi speciali", tri-mişi în statele lumii în loc de cei 300 câţi avem cum?!"
(Text rezumat din „Orizonturi roşii" de Ion Mihai Pacepa, apărută în 1990 la editura „Vremea din Bucureşti").
La schimbul valutar de atunci comuniştii au economisit prin acest furt organizat şi masiv 45 de miloane lei.

About the Author

Posted by Unknown on 15:09. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 15:09. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

1 comentarii for "Cum funcţiona spionajul economic al lui Ceauşescu"

  1. Posibil să aveti dreptate, dar cu tehnologia pentru oţeluri înalt aliate sau metalo-carbide şi aliaje neferoase..., poate au furat-o alti de la noi - cât despre Pacepa ... - este posibil ca el să fie un vânzător de tehnologie Românească - Trebuie să ne injosim in halul in care o face-ti prin acest articol? Nu este corectă si nici fundamentată abordarea dumneavoastră.

Leave a reply

    Blog Archive