Headlines
Published On:luni, 25 iunie 2012
Posted by Unknown

Atlantida



Un film documentar despre Atlantida, sau “insula lui Atlas”, insula legendară menţionată pentru prima oară în două dialoguri ale lui Platon, Timaios şi Critias. În relatarea lui Platon, Atlantida era o putere navală, cu baza pe o insulă sau continent aflată dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni întinse din Africa şi Europa de Vest.
După o încercare eşuată de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat în ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut cu 9.000 de ani înainte de Solon (aproximativ 9.500 î.Hr.) Atlantida din dialogurile lui Platon este de obicei considerată un mit creat de acesta pentru a-şi pune în evidenţă teoriile sale politice.
S-a avansat ipoteza că sursele de inspiraţie se află în momente din istorie, ca erupţia de pe Thera sau războiul troian, ori din evenimente contemporane lui, ca distrugerea aşezării Helike în 373 î.Hr. sau invazia eşuată a Siciliei de către atenieni din 415 – 413 î.Hr.
Posibila existenţă a unei Atlantide reale a fost intens dezbătută încă din antichitate, dar a fost de obicei respinsă. Puţin cunoscută în evul mediu, legenda a fost redescoperită de umanişti în perioada modernă. În prezent, Atlantida se regăseşte în cultura populară, de la opere ştiinţifico-fantastice la filme şi jocuri video, iar studiul existenţei sale face obiectul unei noi ştiinţe, numită atlantologie.

About the Author

Posted by Unknown on 15:13. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 15:13. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "Atlantida"

Leave a reply

    Blog Archive