Headlines
Published On:duminică, 7 noiembrie 2010
Posted by Unknown

„Mademoiselle” doctor – cuceritoarea Belgiei


          Culisele istoriei înregistreaza fapte si personaje de anvergura, destul de frecvent cvasi-necunoscute de public, care însa au avut contributii hotarâtoare la derularea destinelor a milioane de oameni. O asemenea figura feminina, demna de un magistral film cu spioni, a devenit o adevarata legenda în contextul zbuciumatelor evenimente din timpul primului razboi mondial. 

          „Mademoiselle” doctor – cuceritoarea Belgiei
          
          Culisele istoriei înregistreaza fapte si personaje de anvergura, destul de frecvent cvasi-necunoscute de public, care însa au avut contributii hotarâtoare la derularea destinelor a milioane de oameni. O asemenea figura feminina, demna de un magistral film cu spioni, a devenit o adevarata legenda în contextul zbuciumatelor evenimente din timpul primului razboi mondial.
          Numele Anne Marie Lesser a ramas acoperit de glorie, în istoria spionajului militar german. Prima sa misiune s-a pliat perfect pe imaginea ingenua, adolescentina, de iubitoare a peisajelor fascinante din zona muntilor Vosgi. Ea s-ar fi aflat acolo numai din dorinta fierbinte de a picta piscurile împadurite. Atâta doar ca, „întâmplator”, pe aceleasi meleaguri pitoresti trupele franceze executau manevre si, cum la vreme de razboi o idila mustind de romantism pica tocmai bine, juna artista a sedus un capitan cam trecut de prima tinerete, prin intermediul caruia a repurtat prima ei victorie în spatele frontului; o nota maxima de la serviciul de spionaj german, care nu a ezitat sa profite de calitatile pretioasei tinere. Astfel a inceput o cariera fulminanta pentru „Mademoiselle docteur”, prada sa regala fiind reprezentata însa de locotenentul belgian René Austin, de care destinul a apropiat-o într-un mod deopotriva senzational si straniu.
          
          Pana de cauciuc
          
          Proba de foc pentru Anne Marie s-a desfasurat în Belgia, unde trebuia sa culeaga informatii strategice despre sistemul de canale si fluvii, ca si despre artileria defensiva a orasului Liège. Si ce alta „pârghie” putea fi mai buna, decât un iubit din rândul ofiterilor autohtoni! Astfel a devenit locotenentul de geniu René Austin înrobit de preafrumoasa spioana, careia nu-i putea refuza nici o dorinta. Iar gustul acesteia pentru calatorie i-a purtat pe cei doi îndragostiti prin toate forturile, cetatile si garnizoanele Belgiei, din care „Mademoiselle” a putut aduna material informativ cât nici nu visase. De altfel, realizarea ei majora a stat la baza patrunderii armatei germane în Liège, anihilând sistemul defensiv al orasului. Numai ca cei doi s-au despartit subit, într-o împrejurare deloc placuta. În periplul lor, ei s-au oprit din cauza unei pene de cauciuc. Cu totul întâmplator, locotenentul a observat atunci o hârtie care-i scapase Anei Marie si pe care a recunoscut schitele detaliate ale tunurilor armatei sale. A încercat sa-si ascunda surpriza, dar tânara a înteles ce avea sa urmeze, asa ca l-a convins pe René sa coboare din masina, moment în care ea a demarat în tromba. A urmat o goana nebuna, masina s-a rasturnat, dar spioana a scapat nevatamata si, cu ajutorul unei mici ambarcatiuni, a trecut granita la ai sai.
          
          Ranitul dintre linii
          
          Misiunile ce i-au fost încredintate ulterior abilei spioane au fost unele de cea mai mare importanta. Si ea s-a achitat perfect de sarcinile primite, având o pricepere demonica în a-i manipula pe ofiterii armatelor inamice si în a înregistra cu lux de amanunte exact informatiile de care aveau nevoie serviciile secrete germane. O operatiune de amploare a avut-o drept protagonista pe teritoriul francez, unde a obtinut trimiterea ca infirmiera pe front si a reusit sa pacaleasca efectivul unui întreg stat major. Însa poate cel mai bizar episod al zbuciumatei sale cariere s-a desfasurat la Marna, unde ajunsese într-o echipa de Crucea Rosie, formata din personalitati feminine spaniole. Oprindu-se la un spital de campanie plin de raniti, Anne Marie a fost rugata, de un ofiter ce nu se putea deplasa, sa-i dea o tigara. Spioana s-a apropiat si socul a fost reciproc: ranitul era fostul sau „iubit”, René Austin. Lucid, acesta a dat alarma, dar înca o data o inexplicabila lipsa de vigilenta a militarilor i-a permis femeii sa dispara. Între timp, René a primit o doza de cloroform, fiind considerat prea afectat nervos de razboi! Astfel, celebra „Mademoiselle docteur” si-a urmat insolita vocatie pâna la batrânete. Cel putin, asa sustin unii istorici. Altii o identifica de fapt cu Elisabeth Schragmuller si nu putini o considera o simpla legenda. Cert este ca, dupa atâtea zeci de ani, în jurul fabulosului personaj se pasteaza inca intacta o grea perdea de mister.

About the Author

Posted by Unknown on 10:25. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By Unknown on 10:25. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 comentarii for "„Mademoiselle” doctor – cuceritoarea Belgiei"

Leave a reply

    Blog Archive